Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.

Energiagazdálkodás és fenntarthatóság

2012. július 20., 16:43
Karunk könyvsorozatában megjelent az Energiagazdálkodás és fenntarthatóság c. jegyzet, amelynek szerzői Buday-Malik Adrienn, Győrffy Ildikó, Nyirí Attila, Roncz Judit, Sebestyénné Szép Tekla és Tóthné Szita Klára.

Az energiaellátással összefüggő kérdések erőteljesen felértékelődtek a 21. század elejére. Ez részben a fosszilis erőforrások szűkössége, részben az éghajlatváltozást generáló hatásuk miatt következett be. Energiabiztonsági szempontból viszont növekvő igényként jelenik meg az importfüggőség mérséklése, ezzel párhuzamosan pedig az ökohatékonyság és a megújulók arányának növelése.

Az energetika súlya egy gazdaság működésében rendkívül hangsúlyos és összetett. Neves környezetgazdászok, közgazdászok valamint műszaki szakemberek számára is izgalmas kihívást jelent a fenntarthatóságot megalapozó energiagazdálkodás optimalizációs modelljének felállítása. Jegyzetünk nem vállalkozik minden részletre kiterjedően az energiagazdálkodás problémáinak bemutatására, inkább egy keresztmetszeti képet kíván adni az energiagazdálkodás lényegi elemeiről.

Bemutatja az energiapolitika domináns irányzatait, a szektor szerkezetét és főbb szereplőit, különös hangsúlyt fektetve az Észak-magyarországi régió energiaszektorára. Munkánkkal célunk az volt, hogy hozzájáruljunk az energiaszektor komplex problémáinak jobb megismeréséhez, megértéséhez.