Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.

PROSKILL projekt

A projekt víziója
A ProSkill jövőképe az alapvető mérnöki és más humán készségek összekapcsolását célozza meg olyan páratlanul kreatív és kritikus gondolkodású személyek képzése érdekében, akik tökéletesen felkészültek arra, hogy szűkebb szakmai ismereteik mellett sikeresek legyenek a műszaki tudás üzleti felhasználásának vonatkozásaiban is. Ennek eredményeként a nyersanyagtermelő és feldolgozó ágazat Magyarországon, Lengyelországban, Szlovákiában és Csehországban önellátó, magasan fejlett ökoszisztémává válik, amely, ha egyszer elindult, pozitív, egymást kölcsönösen erősítő dinamizmust generál mind a négy országban. Ez a folyamat serkenti az innovációt, a tudásteremtést és a változó versenyfeltételekhez való alkalmazkodást.
 
A projekt céljai
A ProSkill projektnek kettős célja van. Egyrészt egy „készségfejlesztésre irányuló ökoszisztéma” koncepciót alakít ki, megvizsgálva, hogy milyen tudásalapú és humán készségek hiányoznak a nyersanyagtermelő és feldolgozó ágazatban, mely területeken figyelhető meg probléma a készségeket illetően (nem megfelelőségek, eltérések és hiányosságok), és milyen stratégiák alkalmazhatóak a problémák megoldása érdekében. Egy cselekvési tervvel kiegészített, magas készségszint elérésére irányuló ökoszisztéma-stratégia kerül kifejlesztésre. A fenntarthatóság biztosítása érdekében a projekt az oktatókra összpontosít („az oktatók képzése”). A fő cél az új és innovatív oktatási technikákkal kapcsolatos ismereteik fejlesztése és az elavult tantervek átalakítása. Másrészt indul egy kísérleti projekt is egyetemi szakkollégiumok bevonásával. A rövid és hosszú távú programok elősegítik a stratégia végrehajtását a kiválasztott humán készségek célzott fejlesztésével a fő szakterületen kívüli munkavégzésre való képesség növelése érdekében.
 
A kihívás
A nyersanyagtermelő és -feldolgozó iparban működő vállalatok és szakmai szervezetek kiemelik, hogy a munkaerőpiac követelményeinek való megfelelés érdekében szükséges a hallgatók humán készségeinek fejlesztése. A jövő munkavállalóinak alkalmazkodnia kell az új kihívásokhoz és rendelkeznie kell multidiszciplináris készségekkel. Alapos ismeretekkel kell rendelkezniük egy szakterületen, de emellett érteniük kell az üzleti és a társadalmi oldal nyelvén is. A PROSKILL projektben egy készségfejlesztésre irányuló ökoszisztéma stratégiája kerül kidolgozásra, azért, hogy csökkentsék a hiányzó készségek negatív hatásait. Ennek megvalósítása érdekében indul egy kísérleti projekt egyetemi szakkollégiumok közvetlen és aktív részvételével.
 
Projektkoordinátor
  • Miskolci Egyetem (ME)
 
Projektpartnerek
  • Európai Geológusok Szövetsége (EFG)
  • Sziléziai Műszaki Egyetem (SUT)
  • Szlovák Műszaki Egyetem (STU)
  • Ostravai Műszaki Egyetem (VSB)
 
A projekt koordinálásáért felelős személyek
  • Bakó Tamás (szvbako@uni-miskolc.hu)
  • Varga Krisztina (szvvk@uni-miskolc.hu)

 

Publikációk

 
További információ elérhető a projekt honlapján: https://www.proskillproject.eu/