Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.

Haladó vállalati pénzügyek

2012. július 15., 13:44
Karunk könyvsorozatában megjelent a Haladó vállalati pénzügyek c. jegyzet, melynek szerzői Bozsik Sándor, Fellegi Miklós, Fülöp Zsolt, Süveges Gábor és Szemán Judit.

A jegyzet a Haladó vállalati pénzügyek tantárgy számára készült, amelyet a Miskolci Egyetem gazdálkodási MSC hallgatói tanulnak nappali és levelező szakon. A tantárgy a BSC-s Vállalati pénzügyek tantárgy keretében megszerzett ismeretekre épít. Most azonban azt vizsgáljuk, hogy kockázatos üzleti környezetben milyen módszertannal lehet feltárni a gazdasági kockázatok nagyságát, hogyan lehet ezek fényében értékelni az egyes beruházásokat és üzletágakat, valamint hogyan lehet csökkenteni a feltárt gazdasági kockázatokat.

A tantárgy keretében a hallgatók megismerik, hogy milyen döntéseket kell hoznia a pénzügyi vezetőnek egy feldolgozóipari vállalatnál a kockázat figyelembevételével. Ismertetésre kerül a kockázat fogalma és jelentősége a vállalati pénzügyi életben, a kockázatfeltárás és kockázatkezelés módszerei a beruházás-gazdaságossági vizsgálatokban. Foglalkozunk a pénzügyi befektetések portfólió-elméletével, az opciós árelméletekkel, az opció belső és időértékével. Majd megszerzett ismereteinket alkalmazzuk a vállalati beruházások világában is. Az opciós árelmélet, illetve a döntési fák módszere segítségével értékelünk olyan jövőbeli üzleti lehetőségeket, mint a beruházások halasztása, egy üzletág bővítése, egy üzletágból való kiszállás lehetősége.