Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.

A dél-afrikai Nort-West University (NWU) delegációjának látogatása

2023. május 22., 09:40
2023. május 15. és 20. között egy négy főből álló delegációt fogadtunk, akik a dél-afrikai North-West University menedzsmentjéből érkeztek hozzánk Erasmus KA-107 mobilitással: Prof. Dan Metsileng, igazgató, Információs Rendszerek Iskolája , Prof. Ntebo Moroke – dékánhelyettes, Kutatás és innováció , Prof. Anna-Marie Pelser - igazgató Globális, Innovatív, Frontvonal, Tehetségmenedzsment (GIFT) és Dr. Dorcas Lesenyeho - igazgatóhelyettes, Munkapszichológia.

Az NWU új partnerünk, így ez a látogatás elsősorban egymás megismeréséről és a jövőbeli oktatási- és kutatási együttműködési lehetőségek kialakításáról szólt. Többek között szóba került a professzorok cseréje mellett Double-Degree programok kialakítása, közös PhD témavezetés, közös publikációk írása, adatbázisok cseréje, és végül, de nem utolsósorban még szorosabb együttműködés a tehetséggondozás területén, amely iránt vendégeink a legnagyobb érdeklődést mutatták. A számukra kialakított programban is ez kapta a legfontosabb szerepet. Ennek keretén belül megismerkedhettek egy workshop során a tehetséggondozással foglalkozó a ProSkill projektünkkel, majd meglátogatták a középiskolai tehetséggondozásban élenjáró Földes Ferenc Gimnáziumot, ahol az iskola igazgatója mutatta be a gimnáziumot és a tehetséggondozás és a diákversenyek területén elért kimagasló eredményeiket.  Egy tehetséggondozó workshopban megismerkedhettek a Hantos Kollégium vezetőivel és hallgatóival, és bepillantást nyerhettek a karon folyó tudományos diákköri versenyekkel kapcsolatos tevékenységekbe is. A delegációt egyetemünk felsővezetése is fogadta: találkoztak Prof. Szűcs Péter általános és tudományos rektorhelyettessel és Sándor Krisztinával, a Tudományos és Nemzetközi Kapcsolatok Igazgatóságának igazgatójával is, illetve részletes és hosszas megbeszélést folytattak karunk dékánjával és nemzetközi ügyekért felelős dékánhelyettesével is.   Mindezek mellett részt vettek a Miskolc Campus Forum Green and Smart business konferencián, melynek vitaindító pódiumbeszélgetésén Áder János volt köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke, Steiner Attila energetikáért és klímapolitikáért felelős államtitkár (Energiaügyi Minisztérium) és Dr. Marie-Theres Thiell kurátor (Universitas Miskolcinensis Alapítvány) vitatták meg a fenntartható jövő, valamint a zöld és okos fejlődés felelősségének magyar útját. A Campus-túra mellett megismerkedtek városunk legfontosabb látnivalóival és bepillantást nyerhettek a magyar gasztronómiába is.  Vendégeinket, akik sok tapasztalattal, ismerettel és élménnyel gazdagodva utaztak haza, minél előbb sok szeretettel visszavárjuk!