Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.

Karunk is részt vett a Solve Climate by 2030 kezdeményezésben

2021. április 30., 10:30
A Miskolci Egyetem a világ másik 100 felsőoktatási intézményével együtt csatlakozott a Solve Climate by 2030 elnevezésű kezdeményezéshez, melyet a New York-i székhelyű Bard College hívott életre (http://www.solveclimateby2030.org/).
Ennek célja, hogy ez a 100 résztvevő egy időpontban, április 7-én egy ismeretterjesztő programot szervezett a fiatalok, hallgatók számára. A rendezvény központi témája a klímaváltozás volt, valamint a megelőzési lehetőségek (mitigáció) és az egyéni válaszok. 
Elsőre talán a kezdeményezés elnevezése provokatívnak tűnhet. Ez szándékosan van így. Mint azt a megnyitó videóban Eban Goodstein professzor (Bard College, USA) is hangsúlyozta, a klímakutatók jelentős része egyetért abban, hogy nagyjából 10 évünk arra, hogy valódi változásokat érjünk el. Ha 2030-ig nem sikerül gyökeresen megváltoztatnunk fogyasztói szokásainkat, fenntarthatóbbá tenni a gazdaság működését, akkor jó eséllyel nem tudjuk 2 Celsius fok alatt tartani a globális hőmérséklet-emelkedést.
 
A Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Karának oktatói által szervezett rendezvényen négy előadó vett részt: Jurányi Zsófia, Nagy István, L. Kiss Márton és Mihályi Eszter. 
 
Jurányi Zsófia fizikus, légkörfizikus és klímakutató 2016 és 2018 között 14 hónapot töltött az Antarktiszon. Élményeit, mindennapi feladatait és életét különleges fényképeivel mesélte el.
 
Nagy István és L. Kiss Márton a Someshine csapat Solar Decathlon Europe 2019 nemzetközi innovációs házépítő versenyen szerzett sikertörténetét és tapasztalatait osztotta meg a résztvevőkkel. A versenyen a napenergia hasznosításával összefüggő építészeti megoldásokat népszerűsítik, mellyel Magyarországon a meglévő épületállományt lehetne korszerűsíteni.
 
Mihály Eszter a Hell Energy Group CSR menedzsere, az erőforrás hatékonyságról, a vállalati klímastratégiáról és a fenntarthatóságról beszélt. A Hell Energy, felelős gyártóként a PET-palackok helyett alumínium dobozt alkalmaz, mely 100%-ban és végtelenszer újrahasznosítható.
 
Az előadók a környezettudatosságot hangsúlyozták, hogy preferáljuk a fenntartható márkák vásárlását, törekedjünk az újrafelhasználásra és az újrahasznosításra. Minden apróság számít, ezért minden ember tehet a klímaváltozás hatásainak csökkentésére, például a helyi termékek megvásárlásával, a túlcsomagolt áruk kerülésével, valamint az energiahatékonyságra való fokozatos átállással.
A téma fontosságát mutatja, hogy több mint 80 hallgató csatlakozott az online térben. A rendezvény a diákok érdeklődő kérdéseivel és pozitív visszajelzésével zárult. 
A rendezvény az EFOP-3.4.3-16-2016-00015 számú „Főnix ME” - Megújuló Egyetem Felsőoktatási intézményi fejlesztések a felsőfokú oktatás minőségének és hozzáférhetőségének együttes javítása érdekében című projekt Nemzetköziesítés (V. részprojekt) keretében valósult meg.