Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.
Akkreditáció
Felhasználónév:

Jelszó:

 

A Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Kara stratégiai feladatának tartja a tehetséges hallgatók felkarolását, ismeretük bővítését, képességeik fejlesztését.

Jelen oldalnak a célja az, hogy bemutassa hogy milyen területeken van  lehetőségük hallgatóinknak tehetségük kibontakoztatására a TDK dolgozatok írása és szakmai/diákszervezezekhez való csatlakozás mellett.

 

Mik azok az (eset)tanulmányi versenyek?

Az esettanulmányok, mint oktatás módszertani támogató eszközök, az üzleti képzésben igen népszerűek szerte a világban. A módszertan az USA és Kanada felsőoktatási intézményeiből indult el hódító útjára. Ennek oka, hogy a gazdálkodástudományi képzés ezekben az országokban rendelkezik a legrégibb hagyományokkal.

Az utolsó 30–40 évben elsősorban a Harvard Business School (Program for Management Development) jeleskedett a módszer fejlesztésében, alkalmazásában a szakemberek továbbképzésében.

Az esettanulmányok közkedveltsége, a kiscsoportos megoldáskeresés adta összemérés lehetősége gyorsan életre hívta az erre a célra tág teret biztosító versenyeket is. A versenyek módot adnak a résztvevő egyetemi hallgatók elemző, problémamegoldó, döntés és implementációs képességeinek mérése révén az intézményben folyó képzés minőségének összehasonlítására, a kiscsoportok teljesítményének komplex mérésére.

Mára az országban számos felsőoktatási intézmény indított el esettanulmányi versenyeket, de az oktatási intézmények mellett multinacionális vállalatok és intézmények is indítottak különböző típusú megmérettetéseket.

 

Milyen előnyök származnak a hallgatóknak a sikeres szereplésből?

A versenyek díjazása nagyon széles skálán mozog, a tárgynyereményektől (szakmai folyóiratok előfizetése, táblagépek) egészen a több százezer Forintos díjazásokra is találunk példát, azonban mégsem ezt tartjuk a hallgatók számára a legnagyobb haszonnak. A zsűritagok között a legtöbbször neves szakemberek, multinacionális vállalatok HR igazgató is helyet foglalnak és nagyon gyakran konkrét állásokat ajánlanak fel sikeresen szereplő hallgatóknak.

Az iskolapadból kimozduló hallgatók egy olyan közeggel találják szembe magukat, ahol olyan tapasztalatokat szerezhetnek, ami később a hasznukra válik.

 

"Amit egyetemi éveim alatt csak reméltem, most már biztosan állíthatok, hogy a tanulmányi versenyeken való részvétel nagyban hozzá járult a szakmai pályafutásom eddigi sikereihez. A csoportos esettanulmányok megoldása alatt nem csak elméleti tudásomat kamatoztathattam, hanem életszerű szituációkban bele kóstoltam a csapatmunka előnyeibe és érezhettem a határidők valamint megoldáscentrikus gndolkodásmód fontosságát. Úgy gondolom a szakmai tanulmányi verseny egy tökéletes ajánlólevél a későbbi munkavállaláshoz, mivel ez az akarat, szakmai eltökéltség és szorgalom jelképe. És akkor még nem is beszéltem az utazás, a város, a rendezvény és a csapat vidám élményeiről és az ott szerzett barátokról."

Pálóczi István

Projekt Koordinátor - Teva Gyógyszergyár Zrt., korábbi versenyző

 

"Az esettanulmány versenyek során fejleszthettem problémamegoldó es prezentációs kompetenciaimat. Megtanultam, hogy milyen a jó csapatmunka, illetve, hogy hogyan motiváljuk egymást. Szamos érdeklődő, ambiciózus fiatallal ismerkedhettem meg. Sokat tanultam a versenyeken, s tapasztalataimat a munkám során is hasznosítani tudom”

Elek Patricia Zita

Robert Bosch Power Tools
Customer Logistics Planner, korábbi versenyző

 

"Akkor vagy esélyes egy jó állásra, ha a diploma mellett olyan tapasztalatokat és ismereteket tudsz felmutatni, amelyek azt bizonyítják hogy a gyakorlatban is megállod a helyed. Amikor azt olvasod egy állás hirdetés elvárásai között, hogy jó probléma megoldó képesség vagy logikus gondolkodásmód, akkor azt gondolod, hogy ezt máris teljesítetted. De próbáltad már  stresszhelyzetben átlátni  a folyamatot, észrevenni a problémát és gyors megoldást találni? Napról napra felelősségteljes döntést hozni? Csapatban dolgozni, a feladatokat hatékonyan osztani? Az esettanulmány versenyek éppen ebben segítenek, a gyakorlati felkészülést teszik lehetővé, ami frissdiplomásként nekem óriási előny volt."

Sándor Krisztina

Kontroller Hunland Trade Kft., korábbi versenyző

 

"Bár még alig 3 éve, hogy befejezetem egyetemi tanulmányait, amely után szinte azonnal a munka világában találtam magam. Hogy mi segített ebben? Természetesen a tanulmányaim megfelelő szakmai hátteret biztosítottak, azonban leginkább az esettanulmányi versenyek és az azokon elért eredmények emeltek ki a tömegből. Úgy gondolom, hogy amikor megkapjuk a diplománkat és kilépünk a munkaerő piacra nagy előnyt jelenthet számunkra a hasonló végzettséggel rendelkezőekkel szemben, ha egy interjún el tudjuk mondani: mi az elméleti tudásunkat kipróbáltuk gyakorlati feladatokon, emellett csapatban dolgoztunk és  ezeken a megméretetéseken tartani tudtuk a szűk határidőket, problémákat oldottunk meg és mindezt olyan szinten, amellyel kiemelkedő eredményeket értünk el.  Véleményem szerint  ezek a versenyek nagyban hozzásegítettek ahhoz, hogy könnyebben vegyem a munkahelyi akadályokat és ezzel sikeresebbé váljak"

Homonnai Zsófia, korábbi versenyző

Senior Controller/Senior Költségelemző

 

"Az esettanulmányi versenyek során tanultam meg, hogy mennyire fontos a rendelkezésre álló idő hatékony beosztása és a csapatmunka. Az egyetemi kurzusok során megszerzett tudást itt tudtam először éles helyzetben kipróbálni és megtapasztalni, hogy milyen helyzetekkel szembesülnek manapság a különböző vállalatok. A zsűritől kapott visszajelzésekből kiderült, hogy milyen megoldásokat, javaslatokat tartanak elfogadhatónak és a való életben is alkalmazhatónak a szakemberek."

dr. Varga József, korábbi versenyző

 

 

 

Milyen segítséget nyújt a Kar a hallgatóknak?

A Kari tehetséggondozás részeként csoportos és egyéni felkészítésben is részesülhetnek a hallgatók.

A Komplex feladatmegoldások I és II. szabadon választható tárgy órarendi keretek között ismerteti meg a hallgatókkal a versenyek világát. A téli vizsgaidőszak után  egy tanácsadó cég meghirdetett képzésén vesznek részt hallgatóink a tavaszi versenyekre való jó felkészülés érdekében.

Ezek mellett egyéni felkészítésről is gondoskodunk igény szerint.

 

Bővebb infotmációk: Süveges Gábor, tanársegéd

06-46-565-111/ 1329

stsuveges@uni-miskolc.hu

 

 

Eseménynaptár