Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.

Hírek > Miről árulkodik az aláírásunk?

Miről árulkodik az aláírásunk?

2011. december 15., 14:10
Érdemes odafigyelni, mit firkálunk az állásinterjún jegyzetelésre kapott lapra, írásképünket ugyanis később grafológussal is kielemezhetik a HR-esek.
Egy üzleti tárgyalás vagy felvételi beszélgetés alatt hajlamosak vagyunk jelentéktelen részletként tekinteni jegyzeteinkre vagy aláírásunkra, pedig sok esetben éppen az öntudatlannak hitt írásjegyek adnak kulcsot a HR-eseknek személyiségünk valódi megértéséhez.


Árulkodó kézjegyek

Az interjú alatt a pályázók szinte sohasem a valódi arcukat adják, bennük van egyfajta megfelelési kényszer, ami által kis mértékben ugyan, de más személyiséget látunk – hívja fel a figyelmet Péter-Rozovics Krisztina, a JobCenter Személyzeti Tanácsadó Iroda vezetője. Ez a másik arc igyekszik pozitív benyomást kelteni, eltakarni az általa vélt gyengeségeket és kiemelni az erősségeket – tette hozzá. Ha rendelkezünk némi grafológiai tudással, akkor rögtönözhetünk, például arra kérjük a pályázót, hogy még a beszélgetés előtt, a kezünkben lévő önéletrajz hátuljára írjon fel néhány, őt motiváló eszközt, vagy fejtse ki, miért ő a megfelelő jelölt.

A szakértő szerint az üres lapon elhelyezett írásból pár elemi dolgot azonnal meg is tudunk állapítani már az interjú alatt, amire a beszélgetés során ki is térhetünk. Megfigyelhetjük, mennyire használta fel a teljes oldalt, szellősen írt, vagy szorosan, hogyan köti a betűit, mennyire rendezett.

A kézírás elemzése pár, egyébként nehezen megállapítható tulajdobságra is fényt deríthet. Következtetni tudunk arra, hogy milyen lendülettel kezd valaki egy munkába, befejezi-e amit elkezd, szeret-e szabályok közt dolgozni, vagy pedig szabadon szárnyaló típus.

Nagyon jellemző, hogy a jó, precíz titkárnő a jelentkezési lapot úgy tölti ki, hogy még véletlenül sem lóg ki egyetlen betű sem a rubrikából, minden sor ugyanott kezdődik, és ugyanott fejeződik be – számol be a tapasztalatokról Péter-Rozovics Krisztina. Nem a betűk szépsége a fontos, hanem a globális átláthatóság, a rendezettség.

Egy értékesítő, vagy egy jó kreatív szakember az adatlapon írt válaszaival sosem fog beleférni egy adott rubrikába, ők saját szabályrendszert alkotnak munkájuk során.

Az aláírás legszemélyesebb énünket mutatja

A grafológiában körülbelül 300 olyan változó van, amelyet nézni lehet és érdemes, továbbbá minden írásban más és más fog prioritást kapni – hívja fel a figyelmet Gáspár Katalin grafológus. A kézírás elemzésekor az aláírásra különös figyelmet kell fordítani. Önmagában aláírást elemezni nem lehet, csak az egész írás egységét és az aláírást az írástömbbel kontextusban lehet vizsgálni- véli a szakember. Az aláírás a legszemélyesebb énünket, a családi viszonyainkat és az önelfogadásunkat, önmagunkkal való azonosságunkat mutatja meg – mutat rá a szakember. Kiírtsága és az írástömbbel azonos, vagy különböző volta talán a legszembetűnőbb első pillantásra. Gáspár Katalin szerint a gyakorlott, kiírt, ugyanakkor még olvasható aláírásra érdemes törekednünk, ám ez több száz darab naponta aláírt szerződés végén nyilvánvalóan nehezen fog sikerülni. Mindig nézni kell tehát azt is, hogy az író személy körülményei milyenek.

A kézírásban ott az egész ember

Mivel a mai önéletrajzok már nem kézzel íródnak, a grafológiai elemzés céljára kért anyagok nem önéletrajzok, hanem vagy motivációs levelek, vagy a kiválasztás középső - végső stádiumára jellemző feladatok a jelöltnek.

A kézírás elemzése a vezetők kiválasztásának esetén különösen hasznos lehet. Gáspár Katalin szerint aki használja ezt az eszközt, annak olyan finom árnyalatokra is válaszai lesznek, amelyekre más eszközökkel nem mindig van esély. Ennek egyszerű magyarázata, hogy a grafológiai elemzésben az egész ember ott van, nem csupán a vizsgálni kívánt részterület. Akkor a leghatékonyabb az elemzés, ha nem csupán a jelölt, hanem a közvetlen vezetői, illetve környezete írását is megnézzük és úgy figyeljük meg, hol vannak azok a pontok, ahol a legnagyobb az egyezés és ahol esetleg konfliktus lehet.
 
http://www.profession.hu