Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.
 

Komplex vizsga tájékoztató és eljárásrend 2022. tavasz

Jelentkezési lap

 

Komplex vizsga eljárásrendje - 2021 tavasz

 

A komplex vizsga a TDT által kijelölt bizottság előtt történik meg.

A vizsga két részből áll:

  • a disszertáció tervezet bemutatása és megvédése,
  • elméleti vizsga.

A disszertáció tervezetet a doktorandusznak prezentálni kell, mintegy 15 perc időkorlát figyelembe vételével. A prezentáció során slide-ok használhatóak, de az nem előírás. A prezentáció után a témavezető ismerteti a véleményét a tervezetről. Ezután a bizottság kérdéseket tesz fel, amelyeket a jelöltnek meg kell válaszolni.

A vizsga második részét az elméleti vizsga képezi, amelynek struktúrája követi a doktori iskola képzési programját, azaz szakterületi kötelező és tématerületi kötelező tárgyból kell vizsgát tenni. Mindkét tárgycsoportban három-három tárgy szerepel. Az egyes tárgyak oktatója öt kérdést fogalmaz meg a tárgyhoz, amelyet a vizsgára jelentkezett hallgatók előzetesen megkaptak.

Minden egyes kérdéshez szakirodalmat jelöltek ki a tárgyfelelősök, ami legalább egy könyvfejezetnyi irodalmat tartalmaz. Ezt ugyancsak megkapták a doktoranduszok. A kijelölt szakirodalom a felkészülést orientáló szerepet tölt be, nem jelenti az adott kérdés megválaszolásához során szükséges ismeretanyagot. Az egyes kérdésekhez tartozó tananyagot azok az irodalmak képezik, amelyeket a hallgatók a tárgy oktatása során megismertek.  

A komplex vizsga során a vizsgabizottság választja ki, hogy az egyes blokkokból melyik tárgyból vizsgázik a hallgató. A kiválasztott tárgy esetében a bizottság kijelöli a megválaszolandó kérdést.

 

Szakterületi kötelező tárgyak:

Gazdálkodási: Vállalatgazdaságtan, Marketingelmélet, Szervezetelméletek

Közgazdasági: Térgazdaságtan, Összehasonlító gazdaságtan, Pénzügyek

 

Tématerületi kötelező tárgyak:

Menedzsment: Stratégiai és innováció menedzsment, Projektmenedzsment, Humán    erőforrás menedzsment

Gazdaságelmélet és módszertan: Üzleti előrejelzések, Közösségi gazdaságtan, Modern piacelmélet

Térgazdaságtan: Regionális elemzések eszköztára, Világgazdaságtan, Világgazdasági régiók elemzése

Pénzügy-számvitel: A nemzetközi számvitel hatása a hazai gyakorlatra, Nemzetközi pénzügyek, Kontrolling-rendszerek fejlődéstörténete és fejlesztése

Üzleti   vállalkozás és vállalati gazdálkodás: Közszolgáltató vállalatok gazdálkodása, Vezetői gazdaságtan, A vállalkozások makrogazdasági környezete

Marketingiskolák és alkalmazásaik: Piacelemzések módszertana, Társadalmi marketing paradigmái, Nemzetközi marketing

 

Miskolc, 2021. május 19.

 

                                                                                    Tudományterületi Doktori Tanács

Események