Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.

Kutatási területek

 

A kari kutatási koncepció a helyzetelemzés, az intézetek tervei és az egyetem általános stratégiájának alapján a kutatási erőforrások, elsősorban a humán erőforrások erőteljesebb koncentrálását, az egyes kutatási területek, témák jobb összehangolását, a hazai és a nemzetközi kapcsolatok intenzitásának fokozását helyezi előtérbe. Ugyanakkor tudomásul vesszük, és tiszteletben tartjuk, hogy a kutatás olyan egyéni és/vagy csoportos intellektuális tevékenység, ahol az önálló kezdeményezés, a gondolkodás szabadsága és a szellemi javakhoz kapcsolódó jogok alapvető értékek, amelyek tiszteletben tartása mindenki számára kívánatos.
A kari kutatások erőssége, hogy az elméleti (alap-) és az alkalmazott közgazdasági kutatások egyaránt megtalálhatók. Jellemző a kutatások szervezeti egységekhez kapcsolódása, ugyanakkor főként a nagy volumenű nemzetközi projektekben való hatékony részvétel érdekében indokolt átlépni a szervezeti egységek „határait”, ezért segítjük egyfajta belső hálózatosodás felerősödését. Ennek megfelelően a tervezett, illetve célszerű kutatási főirányok – amelyek értelemszerűen több kutatási irányra, konkrét témák vizsgálatára terjednek ki – a következők:

      - a globalizáció, a regionalizáció és az integráció (különösen az EU) makro-és mikrojelentései

      - a számviteli standardizálás hazai és nemzetközi kérdései, számviteli információs módszerek és rendszerek
      - statisztikai és előrejelzési módszerek és alkalmazásuk a vállalati (üzleti) gyakorlatban

      - a hosszú távú vállalati versenyképesség összetevőinek és feltételeinek vizsgálata
      - vállalati döntéstámogató eszközök és módszerek

      - vállalati kultúrák és stratégiák, corporate governance
      - minőség és kiválóság, mint a versenyképesség tényezői
      - a szolgáltatás menedzsment sajátosságai a profitorientált és a nonprofit szervezetekben
      - a vállalati versenyképesség környezeti összefüggései