Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.

OPEV 2014- Továbbra is az élmezőnyben

2014. február 18., 08:25
2014. február 8-10-ig került megrendezésre a XII. Országos Pénzügyi Esettanulmány Verseny, ahol Karunk hallgatói ebben az évben 15 induló csapat közül a negyedik helyet szerezték meg.

A hallgatóknak ebben az évben 11 óra állt a rendelkezésére a komplex esettanulmány megoldására. A 8 oldalas vezetői összefoglalót és mellékelt Excel-táblákat egy 12 fős zsűri értékelte, melynek egyik meghívott tagja Süveges Gábor, egyetemünk oktatója volt.

A 15 beérkezett megoldásból 6-6 került az "A" ill. "B", zsűribe, 3 csapatnak pedig nem volt lehetősége bemutatni megoldását.

Örömünkre szolgált, hogy karunk csapata az elmúlt öt évben folyamatosan a legjobbakat tömörítő "A" zsűribe kerül.

Ebben az évben a szóbeli teljesítmény alapján karunk csapata a negyedik helyet szerezte meg, a csapat tagjainak (Budai Balázs, Elek Patricia, Fodor Kitti és Géczi-Papp Renáta) ezúton is gratulálnuk.

 

A hallatók a szép eredmény mellett számos élménnyel is gazdagodtak, melyet a következőkben olvashatunk:

"A 2013/2014-es tanév I félévének szorgalmi időszakát követően, a vizsgák teljesítése után, alig vártuk, hogy teljes erőbedobással készülhessünk a 2014-es tanév első országos megmérettetésére, a Győrben megrendezendő Országos Pénzügyi Esettanulmány Versenyre, az OPEV-re. Csapatunk a Gordiusz fantázianevet választotta.

A háromnapos verseny február 8-án kezdődött, pénteken. Autóval utaztunk Győrbe, ahová a jó útviszonyok következtében 12.00 után nem sokkal oda is értünk. Igazán felkészült, és kedves szervezőbizottság fogadott minket a Széchenyi István Egyetemen, s a csapatkísérőnk is készségesen segített nekünk az eligazodásban, majd minden fontos információval ellátott bennünket, ami a három nap menetére vonatkozott.

Az ország különböző felsőoktatási intézményeiből érkező 15 csapat az egyetem Hegedűs Gyula (Központi) Kollégiumában kapott szállást, így igazán közel volt számunkra a verseny helyszínéül szolgáló tanulmányi épületek mindegyike, és az étterem is, ahol az étkezések zajlottak

A délutáni ünnepélyes megnyitón, többek között köszöntő beszédet mondott a Kautz Gyula Közgazdász Szakkollégium programigazgatója is, mely szakkollégium lelkes tagjai alkották a verseny lebonyolításában jelentős szerepet vállaló szervezőstábot.

Már a megmérettetés első napján, pénteken megismerkedhettünk az esettanulmánnyal, melyet a Busch-Hungária Kft. szolgáltatott az OPEV-nek. Habár konkrét számításokat még az első napon nem tudtunk végezni,(mivel számítógép, és számológép sem állhatott akkor még a rendelkezésünkre) a három órás brainstorming alatt megvizsgáltuk az esetet, azonosítottuk a megoldandó feladatokat, és felvázoltuk, hogy milyen lépésekben fogunk eljutni a javaslatainkhoz, tehát tervet készítettünk a másnapi nagy munkához.

Szombaton, a reggeli után, 8.00-kor kezdődött az esettanulmány-kidolgozás, melyre nyolc óra állt rendelkezésünkre. Minden csapat külön teremben végezte a feladatok megoldását. Az eset feldolgozásához két számítógépet, számológépeket, és tankönyveket használhattunk, azonban internetet nem. Munkánk során arra törekedtünk, hogy a rendelkezésünkre álló időt maximálisan kihasználjuk, és logikusan felépített gondolatsorral rendelkező megoldást adjunk ki a kezeink közül. Minden feladatot elvégeztünk, számításainkat működő excel táblázatokkal támasztottuk alá, illetve igényes vezetői összefoglalót, és ppt prezentációt is készítettünk.

A nyolc órás munka leadása után egy egyetemi oktatókból álló előzsűri értékelte a megoldásokat. Az előzsűri döntött arról, hogy mely csapatok jutnak az „A” döntőbe, ahol az 1-6. helyezésig versengenek a csapatok, és a „B” döntőbe, ahol pedig a 7-12. helyezésig lehet versenyezni. Célunk az „A” döntőbe való bejutás volt, így nagyon örültünk, amikor a szombati vacsorát követő eredményhirdetésen a Gordiusz csapat neve is elhangzott az „A” döntőbe bekerült csapatok között.

A verseny utolsó napján, vasárnap izgatottan készültünk a prezentációra, melynek elpróbálására lehetőséget biztosítottak a prezentáció kezdete előtt egy órával. „A” döntős szekciónkban utolsóként adtuk elő megoldásunkat, melyet kellő magabiztossággal prezentáltuk. A vállalatvezetőkből álló zsűri több dicsérettel is illette feladat kidolgozásunkat, illetve rávilágítottak arra, hogy mely pontokat illetően lehetett volna még továbbgondolni a megoldásunkat.

 

A prezentációt követően nagy izgalommal vártunk a végső eredményhirdetést. Csapatunk a negyedik helyen végzett, jutalmunk több egyetemi kiadvány, illetve kisebb ajándékok voltak a különböző szponzoráló vállalatok jóvoltából. A versenyt a kolozsvári Babes-Bolyai Egyetem csapata nyerte meg.

Az OPEV lezárásaként állófogadás várt minket, ahol lehetőségünk nyílt beszélgetni a meghívott vállalatvezetőkkel, illetve a résztvevő csapatokkal is még utoljára a verseny során.

Már a megmérettetésre való felkészüléskor is sokat tanultunk, majd a verseny során kamatoztathattuk pénzügyi, számviteli és menedzsment ismereteinket. A megoldás kidolgozása során fejlődött a csapatmunkára vonatkozó kompetenciánk, illetve az előadásra való készüléskor a prezentációs képességünk is.

 

Összességében egy igazán érdekes esetet feldolgozó versenyen vehettünk részt, melynek során mi is sokat fejlődtünk, megismerhettünk egyetemi hallgatókat az ország különböző szegleteiből, fejleszthettük szakmai ismereteinket, problémamegoldó képességünket. A verseny hétvégéjén az esti órákban betekintést nyerhettünk Győr belvárosába is, ami szintén nagy élmény volt számunkra."

 

Elek Patrícia, Géczi-Papp Renáta, Süveges Gábor